Grătar Oancea
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
În acest ghid vă voi arăta cum se poate construi un grătar de piatră. Bineînţeles că puteţi alege să cumpăraţi un grătar prefabricat, dar nici nu grătar prefabricat nu va egala calitatea şi trăinicia unui grătar construit din piatră. Construcţia nu este dificilă, totuşi, necesită oarecare îndemânare din partea executantului. Construcţia va fi compusă din: cuptor, grătar, masa de lucru şi chiuvetă.














Dimensiuni:
Pentru studierea cotelor daţi click pe poză. Cotele pot fi ajustate după dorinţă.

Poziţia corectă.
Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

  poza
poza  1) După stabilirea de către proprietar a amplasări grătarului s-a trecut la trasarea locului.
Grătarul va fi poziţionat lângă foişor.
2) Adâncimea fundaţie se stabileşte în funcţie de teren. Pentru o execuţie cât mai corectă vă recomand să cereţi sfatul unei persoane avizate.
S-a săpat fundaţia, cofrat şi armat. Pentru armătură am folosit fier beton de fi 10. Odată cu turnarea betonului s-a realizat şi pavarea cu piatră.
  poza
poza  3) Am spart acest bolovan pentru a face piatră pentru construcţie şi pentru a elibera locul.
4) După cum se vede, forma grătarului este nonconformistă. Am început ridicarea construcţiei creând întâi nişte puncte de reper care să delimiteze perimetrul construcţiei.  poza
poza  5) Ridicaţi construcţia conform cotelor. Aveţi grijă să curăţaţi cimentul dintre rosturile pietrelor pe o adâncime de aproximativ 1,5 cm. Rosturile vor fi ulterior finisate.
6) În partea dreaptă vă fi construită chiuveta. Dirijaţi ţevile către locul unde veţi dispune scurgerea şi alimentarea cu apă.  poza
poza   
8 Cofrăm contructia în vederea armării cu fier beton şi turnării betonului. Observaţii că rosturile rămase la cofrare au fost umplute cu spumă poliuretanică. Aceasta va asigura demontarea uşoară a cofrajului şi nu va lăsa cimentul să curgă pe zidărie. Curăţarea lui ulterioară va fi dificilă.   poza
poza  9) Ridicăm şi partea din faţă a cofrajului. Se toarnă beton până la nivelul de jos al cofrajului nivelând suprafaţă. Se ajustează poziţia ţevi de scurgere legându-se de cofrag cu o sârmă.
10) Următoarea etapă este armarea. Pentru armare am folosit fier beton de fi 10. 5 bare pe lungime, iar perpendicular pe ele am dispus bare din 15 în 15 cm. Legaţi barele între ele pentru rigidizare cu sârmă. Armătura se ridică de pe soclu cu aproximativ 3 cm. Dacă nu aveţi distanţieri puteţi folosi bucăţi de piatră/cărămidă pe care le dispuneţi sub armatură din loc în loc.  poza
poza  11) Observaţi modul de armare al cuptorului. Tăiaţi 2 cărămizi în 2 pe cant şi dispuneţi-le ca în imagine. Acest ansamblu de cărămizi va forma cuva în care se va trage jarul rămas după arderea lemnelor folosite pentru încălzirea cuptorului.
12) În continuare pregătim marginea din faţă a construcţie pentru placare. Alegeţi pietre de forme diferite cu o parte mai dreaptă pe care le dispuneţi pe cofrajul vertical. Partea mai dreaptă se pune spre cofraj. Rosturile dintre pietre la partea de jos nu trebuie să fie mai mare de 2-3 cm. La partea de sus se vor intercala după caz alte pietre pentru ajustarea rosturilor. Nu aşezaţi toate pietrele în aceiaşi poziţie.  poza
poza  13) Preparam şi turnăm betonul. Asiguraţi-vă că turnarea se face uniform. Cu muchia mistriei bateţi uşor betonul pentru a-l forţa să intre în toate colţurile şi pentru a nu forma bule de aer în interior.
14) Vom tăia încă 2 cărămizi în 2. Cu cele 4 piese rezultate vom înălţa cuva pentru jar. Trasaţi un cerc care va reprezenta cuptorul. Cărămizile vor fi aşezare în interiorul cercului de jur împrejur. Aveţi grijă să păstraţi de jur împrejurul cercului pe experior o margine de cel puţin 10 cm.
Trecem acum la construcţia focarului pentru grătar. Pentru acest lucru vom folosi cărămidă de şamotă. Se va păstra un rost de 1-1,2 cm între cărămizi. Acest rost va fi ulterior umplut cu pământ argilos în amestec cu nisip fin.
  poza
poza  15) Dispuneţi un rând de cărămizi pe circumferinţa cuptorului. La grătar vom face un chenar de o cărămidă aşezată pe cant. Verificaţi că aşezaţi cărămizile în unghi de 90 de grade şi că sunt la poloboc. Cărămizile la partea din faţă nu se vor lipi de cofraj. Păstraţi o distanţă în aşa fel încât să se poată placa cu piatră partea din faţă a grătarului. Aplicăm procedura şi la cuptor.
16) Construim chenarul focarului de la grătar. La partea din spate aşezăm piatra pe verticală lipită de cofraj şi turnăm beton în jurul focarului. La fel facem şi cu partea din faţă.  poza
poza  17) În cercul de cărămidă construit la cuptor vom pune sticlă spartă în strat de 4-5 cm.
18) Amestecăm sticla cu nisip. Stratul rezultat va trebui să fie de 5-6 cm. Nisipul şi sticla spartă au rolul de a înmagazina căldură, pe care ulterior o va degaja treptat atunci când nu mai este foc, astfel produsele din cuptor se vor pătrunde bine.  poza
poza  19) Peste stratul de sticlă şi nisip aşezăm cărămidă de samotă, păstrând un rost între cărămizi de 1-1,2 cm. Tăiaţi colţurile pentru o dispunere cât mai bună. Vatra de cărămidă trebuie să ocupe o suprafaţă cu cel puţin 5 cm mai mare decât diametrul final/util.
20) Aşezaţi în continuare cărămizile ce vor forma focarul cuptorului. Nu uitaţi să păstraţi rosturile între cărămizi. Ulterior rosturile vor fi umplute cu mortar refractar sau pământ argilos în amestec cu nisip.
Umpleţi spaţiul rămas între focarul cuptorului şi focarul grătarului şi pe conturul vetrei cu beton. Nivelaţi betonul până la marginea de sus a cărămizilor.
  poza
poza  21) Dacă aveţi o piatră mai mare puteţi ciopli un buiandrug pentru grătar, ar trebui să aibe minim 12 cm. În cazul în care nu dispuneţi de o astfel de piatră puteţi folosi un buiandrug de cumpărat, urmând ca acesta să fie placat cu piatră.
22) La chiuvetă vom face mai întâi fundul. Turnăm beton cu sort fin. Pentru o hidroizolaţie bună, bateţi uşor şi în mod repetat în ţeava de scurgere a chiuvetei, acest lucru va forţa betonul din jurul ţevi să se aşeze cât mai uniform şi mai bine. Se poate numi proces de vibrare. În continuare placaţi fundul cu piatră.  poza
poza  23) Aşteptaţi aproximativ 3 ore şi treceţi apoi la ridicarea peretelui. Ridicaţi-l puţin înclinat, înălţimea o puteţi alege după nevoi. Chiuveta din imagine este ovală, puteţi alege orice formă doriţi. Continuaţi cu ridicarea peretelui din dreapta şi spatele chiuvetei. Îl puteţi ridica la înălţimea dorită.
24) În continuare vom lucra la vatra cuptorului. Trasăm un cerc ca în imagine, (am folosit o ruletă-compas). Dimensiunile cercului trebuie să permită ca pe exteriorul cercului să încapă o cărămidă.  poza
poza  25) Pentru cupola vetrei, cărămizile vor fi sparte în bucăţi mai mici, ca; în imagine şi vor fi dispuse circular înclinându-se fiecare rând, asftel că la final să se formeze cupola. Adezivul folosit pentru cupolă va conţine pământ argilos în amestec cu nisip fin. Nu vă grăbiţi în efectuarea cupolei, lucraţi încet şi cu atenţie. Sfat: nu spargeţi/tăiaţi cărămizile de la început, ci pe parcurs, în funcţie de nevoi.
26) Ridicăm 2 rânduri de cărămidă din cupola apoi construim un cofraj din polistiren extrudat pe care îl dispunem la gură vetrei. În stânga/dreapta, ridicăm 2 coloane de piatră. Ridicarea coloanelor se va face gradat, odată cu ridicarea cupolei.
Pe coloane se va sprijini arcada uşi, acest lucru ţine de finisaj. Deci, atenţie la detalii.
  poza
poza  27) La al patrulea rând de cărămizi al cupolei putem închide arcada uşi. Astupaţi cu pământ argilos toate rosturile dintre cărămizi la interior. Exteriorul va fi oricum tot acoperit cu pământ argilos în amestec cu nisip.
28) Observaţi partea de sus a cupolei. Gaura din mijloc se va închide cu o cheie de boltă. Gaura din faţă va fi folosită pentru dirijarea fumului către coş.  poza
poza  29) Cupola cuptorului a fost terminată. În continuare începem ridicarea pereţilor la grătar. Observaţi că la partea din spate a grătarului nu s-a ridicat decât un rând de piatră cu finisaj pe exterior.
30) Zidul din spate e ridicat cu 30 cm peste nivelul suprafeţei de lucru, pe el se vor fixa stâlpi pentru acoperiş.  poza
poza  31) Continuăm ridicarea pereţilor grătarului asigurându-ne că sunt la vinclu şi la poloboc. Rosturile dintre cărămizi la interior au fost finisate. Cupola la exterior a fost căptuşită în întregime cu pământ argilos amestecat cu nisip fin. În imagine se mai poate observa că cofrajul încă nu a fost demontat, o să-l lăsăm minim o săptămână.
32) Vom placa pereţii grătarului şi ai cuptorului cu piatră. Alegeţi pietrele cu o lăţime cât mai egală pentru placarea părţi din faţă a pereţilor grătarului. Adezivul folosit este beton cu un sort mic de nisip.  poza
poza  33) Nu placaţi până sus partea din dreapta a grătarului. Continuaţi cu placarea pereţilor la cuptor.
34) A sosit momentul să punem buiandrugul cioplit din piatră. Tăiem 2 scânduri pe care le dispunem pe pereţii interiori ai grătarului că în imagine. Scândurile vor reprezenta sprijin pentru buiandrug.  poza
poza  35) Observaţi că în partea din spate a buiandrugului au fost puse şi 2 bare de fier de minim 14 mm. Aceste bare vor asigura portanţă coşului construit deasupra. Fixăm buiandrugul în câteva puncte de mortar.
36) După fixarea buiandrugului trecem la construcţia tunelului de dirijare a fumului către coş. Vă rog să observaţi cartonul introdus, rolul lui este de a păstra un spaţiu suficient de mare în care se va introduce o tablă care are rolul de a ţine căldura în interiorul cuptorului. Tabla se va introduce în locaş numai după ce s-a stins focul în cuptor. Nu uitaţi să trageţi tabla afară în momentul în care faceţi focul. Coşul de fum va fi comun, cuptor-grătar.  poza
poza  37) Ridicăm un rând din coş, având grijă să prindem cu adeziv şi buiandrugul de piatră. Urmăriţi detaliile de la următoarea poză.
38) Vom pune încă un buiandrug la partea din spate a coşului, folosim un buiandrug din comerţ. Aveţi grijă, se vor desparţi fumurile de la cuptor şi de la grătar în acelaşi coş comun. Studiaţi poza. Coşul va fi îngustat la partea din spate şi lateral dreapta.
Studiaţi detaliu.
  poza
poza  39) Ridicăm încă 2 rânduri de cărămizi la coş şi luăm o mică pauză până se mai întăreşte betonul şi mortarul.
40) Până se mai rigidizează coşul trecem la fixarea stâlpilor care vor sprijini acoperişul. Vom folosi 4 stâlpi dispuşi pe cele 4 colţuri ale construcţiei. Daţi o gaură cu o freză în care introduceţi o piesă metalică profil "L". Nu fixaţi piesa definitiv.  poza
poza  41) Poziţionaţi stâlpul în locul dorit şi trasaţi conturul stâlpului şi al piesei metalice. Prindeţi piesa metalică de construcţie cu şuruburi autofiletante. Acum puteţi fixa stâlpul de piesa metalică. Puteţi alege şi alte sisteme de prindere.
42) Aşezaţi şi fixaţi grinzile pe stâlpi.  poza
poza  43) Continuaţi construcţia acoperişului dispunând căpriori pe grinzi. Asiguraţi-vă că sunt la distanţe egale şi că nu acoperă coşul. Fixaţi căpriori.
Reluăm placarea cu piatră a cuptorului. Aveţi grijă să păstraţi rosturi de 1,5 cm adâncime pentru finisaj.
44) Placăm în continuare cu piatră grătarul, urcând cu piatră şi pe primele rânduri de la coş.  poza
poza  45) Vom ridica încă 6 rânduri de cărămidă la coş. Pe colţurile coşului ridicaţi 4 turnuri din jumătăţi de cărămidă. Pe aceste turnuri va fi aşezat un capac pentru a împiedica apa de ploaie să pătrundă în grătar/cuptor şi de asemenea vântul să nu împingă fumul înapoi pe coş. Completăm zidăria finisajul de piatră până la nivelul acoperişului.
46) În această poză puteţi vedea cum s-a finisat chiuveta. Am montat în zid un cot în care va fi fixat robinetul de apă.   poza
poza  47) Trecem acum la finisarea părţi de jos a construcţiei. Vă spuneam la poziţia 5 să păstraţi un rost de 1,5 cm adâncime. Piatra pe parcursul construcţiei trebuie ştearsă de resturile de beton, mortar. Ar trebui să arate că în poza aceasta.
48) Amestecaţi ciment cu nisip fin şi umpleţi rosturile cu acest adeziv.

Sfaturi:
Dacă nu reuşiţi să aşezaţi bine pietrele la zidărie puteţi corecta. Dacă pietrele sunt prea lipite, cu o dăltiţă spargeţi puţin una dintre ele. Rosturile prea mari dintre pietre se pot finisa fixând un ciob de piatră cu adeziv de finisaj.
  poza
poza  49) Resturile de adeziv se vor curăţa cu o perie de sârme. Operaţia poate fi executată numai după ce adezivul se întăreşte suficient de tare, timpul de aşteptare diferă de la caz la caz. Pentru a verifica dacă s-a întărit suficient daţi cu peria de sârme pe un rost, dacă adezivul rămâne lipit de perie mai trebuie să aşteptaţi. Numai dacă adevizul periat cade operaţia poate fi efectuată cu succes. După curăţarea rosturilor, cu o pensulă înmuiată în apă pensulaţi rosturile pentru uniformizare. La final ştergeţi cu un burete şi apă pietrele murdărite de adeziv.
50) Următoarea etapă este curăţarea pietrei cu detartrant de piatră. Aplicaţi detartrantul cu pensula. Citiţi instrucţiunile de utilizare a detartrantului, folosiţi mănuşi şi ochelari. Nu faceţi altfel decât scrie în instrucţiunile de utilizare a produsului. Respectaţi timpul de aşteptare pentru detartrare. În poză se poate vedea acţiunea acidului asupra resturilor de ciment.  poza
poza  51) Toată construcţia a fost tratată cu detartrant de piatră. Urmează să îndepărtăm detartrantul prin spălare cu un furtun cu apa sau cu o pompă de apă sub presiune.
52) Aşa ar trebui să arate după detartrare şi spălare.  poza
poza  53) Tâmplăria: stâlpii, capriorii, saciacul şi lambriul a fost şlefuit şi dat cu ulei de in. Se recomandă minim 2 mâini.
54) Proba de foc.  poza
poza  55) Construcţia a luat sfârşit !!

Sper să vă placă cum i-a plăcut proprietarului. Lucrarea merită tot efortul pentru a fi făcută. Dacă vă apucă deznădejdea în timpul lucrării, opriţi-vă, luaţi o pauză de o zi două şi continuaţi apoi.

Sigur veţi reuşi !